Kentekenbewijs kwijt

Je bent de kentekenbewijs kwijt. Wat moet ik doen? Aanvragen van een nieuwe kentekenbewijs kan via de website van de RDW. Ook als het kentekenbewijs gestolen is. Als je een nieuwe kentekencard gaat aanvragen moet het voertuig wel op je naam staan. Op de voorkant (deel 1) van de kentekencard staan gegevens uit het kentekenregister zoals het kenteken, datum van eerste toelating, datum van tenaamstelling, meldcode en de naam van de eigenaar. Op de achterkant staan specifieke gegevens over het voertuig zoals merk, kleur, massa, vermogen en brandstof.

Kentekenbewijs aanvragen

Wat moet je nu doen? Volg de onderstaande stappen om een nieuwe kentekenbewijs aan te vragen.

  1. Op de website vervangend kentekenbewijs aanvragen kies je voor de eerste optie (kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen).
  2. Vervolgens vul je in het online formulier de gegevens in van het voertuig zoals je naam, burgerservicenummer, het kenteken, chassisnummer en e-mailadres.
  3. De kosten voor de aanvraag zijn € 31,50. Betalen kan met de betaalmethode iDEAL.
  4. Na de aanvraag ontvang je een e-mail met daarin de gegevens. Binnen 4 werkdagen ontvang je van de RDW het kentekenbewijs per post.

Kentekencard kwijt

Bij het kentekencard krijg je een tenaamstellingscode van 9 cijfers welke bestaat uit 2 delen. De tenaamstellingscode neemt de functie over van het overschrijvingsbewijs. De tenaamstellingscode heb je nodig als je een voertuig gaat verkopen, voertuig wilt inruilen of schorsen en wanneer het wordt gesloopt.

Verkoop
Het kentekenbewijs is een belangrijk document bij de verkoop. Nadat de auto is overgeschreven op de naam van de koper ontvang je van hem of haar het vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs waarmee je de verantwoordelijkheid overdraagt aan de koper. Van de RDW ontvangt de koper de nieuwe kentekenbewijs (kentekencard) thuis via de post met daarbij de tenaamstellingscode. Het eerste deel van de code krijg je als het voertuig op je naam komt, bijvoorbeeld bij het postkantoor. Vervolgens ontvang je per post de kentekencard met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar de volledige tenaamstellingscode apart van de kentekencard.

Leaseauto
Heb je een lease auto en ben je het kentekencard kwijt? Neem dan contact op met de leasemaatschappij. Zij zijn de eigenaar van het voertuig. Om deze redenen kunnen alleen zij een nieuwe kentekenbewijs voor je aanvragen.

Meer over een nieuwe kentekenbewijs vind je op: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-kentekenbewijs/kentekenbewijs-kwijt.

FAQ
1. Hoe kan je een kentekenbewijs aanvragen?
Een nieuwe kentekenbewijs (kentekencard) kan je aanvragen via de website van de RDW.

2.Wie kan een kentekenbewijs aanvragen?
Je kunt een kentekenbewijs (kentekencard) aanvragen als het voertuig op je naam staat.

3. Wat is een kentekenbewijs?
Het papieren kentekenbewijs is vervangen door een kentekencard met daarin een chip. Hierop staan de gegevens van het voertuig en de kentekenhouder.

KentekenChecken24
Laatste berichten van KentekenChecken24 (alles zien)