Auto schorsen

Stel je wilt de auto een tijdje niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een oldtimer hebt of een camper en alleen in de zomer de weg op wilt, dan kun je de auto schorsen. Je hoeft dan geen autoverzekering en wegenbelasting te betalen. En de APK is niet nodig. Na het schorsen mag de auto niet de openbare weg op.

RDW kenteken schorsen

Na het schorsen van de kenteken mag je als eigenaar niet meer de openbare weg op. Onder de openbare weg wordt verstaan: parkeerterreinen, parkeergarages, paden of bermen. De schorsing duurt maximaal één jaar en gaat in op het moment dat je de auto schorsing hebt aangevraagd. Een kenteken schorsen kan online via de website van de RDW of bij een kentekenloket (PostNL). De informatie die vermeldt staat op je tenaamstellingsbewijs of het kentekenbewijs heb je nodig bij RDW schorsen. Ben je het kentekenbewijs kwijt, vraag dan een nieuwe aan. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst, motorrijtuigenbelasting stopt vervolgens automatisch. Na de schorsing kun je de verzekering stopzetten. Toch kan het handig zijn om een verzekering af te sluiten tegen storm, diefstal of andere situaties.

Kosten auto schorsen
Personenauto’s tot 15 jaar oud en bedrijfsauto’s tot 3.500 kg (tot 15 jaar oud) betaal je het normaal tarief. Voor de overige voertuigen betaal je het laag tarief. De verlenging van een schorsing valt onder de laag tarief.

 • Laag tarief € 24,-
 • Normaal tarief € 73,-
 • Brom- en snorfietsen € 11,-

Online auto schorsen

Het kenteken schorsen van je voertuig kan makkelijk via de website van de RDW (zie onderaan).

 1. Klik op ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Houdt hiervoor de DigiD gegevens bij de hand.
 2. Vul de informatie in die gevraagd wordt. Betalen kan met iDEAL.
 3. Bij het RDW kentekenregister wordt het kenteken geschorst.
 4. Vervolgens ontvang je van de RDW een bevestigingsmail met de einddatum, bewaar deze goed.

Auto schorsen bij een kentekenloket (PostNL)

Wil je het schorsing liever bij een kentekenloket regelen vergeet dan niet de volgende documenten mee te nemen:

 • Geldig legitimatiebewijs.
 • Kentekencard.
 • Overschrijvingsbewijs.
 • Tenaamstellingscode. (Ben je de tenaamstellingscode kwijt, vraag dan een nieuwe aan bij de RDW)

RDW schorsing verlengen

Online de schorsing verlengen kan maximaal zes weken voor de einddatum. De kosten voor de verlenging vallen in het laag tarief (€ 24,-). De schorsing kan ook geregeld worden bij een kentekenloket. Neem daarvoor de documenten mee zoals hierboven beschreven.

RDW schorsing opheffen

De auto schorsing opheffen kan zowel online als bij een kentekenloket. Via de website hieronder kun je direct online de schorsing regelen op de website van de RDW. Klik op ‘Schorsing opheffen’, vul je DigiD en de gevraagde gegevens in. Je ontvangt een e-mail met de einddatum. Kies je ervoor om de schorsing op te heffen bij PostNL, vergeet niet de documenten mee te nemen.

Online auto schorsen of verlengen:
– https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Voertuig-tijdelijk-niet-gebruiken-schorsen-online.aspx?path=Portal/Particulier/Auto/Tijdelijk%20niet%20gebruiken

Kenteken schorsen opheffen:
– https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Schorsing%20van%20een%20voertuige%20online%20be%C3%ABindigen.aspx


Korte filmpje van de Rijksdienst voor het Wegverkeer over het kenteken schorsen.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 3,75 out of 5)
Loading...