Auto schorsen

Stel je wilt de auto tijdelijk niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een oldtimer hebt of een camper en alleen in de zomer de weg op gaat, dan kun je de auto schorsen. Je hoeft dan geen autoverzekering en wegenbelasting te betalen. En de APK is niet nodig. Na het schorsen mag de auto niet meer de openbare weg op.

RDW kenteken schorsen

Na het schorsen van het kenteken mag je met de auto niet meer de openbare weg op. De schorsing duurt maximaal één jaar en gaat in op het moment dat je de auto schorsing hebt aangevraagd. Hoe moet je een kenteken schorsen? Een kenteken schorsen kan online via de website van de RDW of bij een kentekenloket (PostNL). Hiervoor heb je de tenaamstellingsbewijs of het kentekenbewijs nodig. Ben je het kentekenbewijs kwijt, vraag dan een nieuwe aan. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst, motorrijtuigenbelasting stopt vervolgens automatisch. Denk ook aan de verzekering.

Kosten auto schorsen
Personenauto’s tot 15 jaar oud en bedrijfsauto’s tot 3.500 kg (tot 15 jaar oud) betaal je het normaal tarief. Voor de overige voertuigen betaal je het laag tarief. De verlenging van een schorsing valt onder de laag tarief.

 • Laag tarief € 24,10
 • Normaal tarief € 73,10
 • Brom- en snorfietsen € 11,10

Auto schorsen bij een kentekenloket (PostNL)

Kan je auto schorsen bij een kentekenloket? Ja, dat kan. Wil je de schorsing bij een kentekenloket of een postkantoor van PostNL regelen vergeet dan niet de volgende documenten mee te nemen:

 • Geldig legitimatiebewijs
 • Kentekencard
 • Overschrijvingsbewijs
 • Tenaamstellingscode

RDW schorsing verlengen

De kenteken schorsing van een auto kan online en bij een PostNL kantoor. Om de schorsing online te verlengen heb je een DigiD account nodig. De schorsing kan maximaal zes weken voor de einddatum worden verlengd. De kosten voor de verlenging vallen in het laag tarief (€ 24,10). De schorsing kan ook geregeld worden bij een kentekenloket. Neem daarvoor de documenten mee zoals hierboven.

Hoe moet je online auto schorsen?
Volg de onderstaande stappen om het kenteken te schorsen via de website van de RDW.

 1. Klik op ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Houdt hiervoor de DigiD gegevens bij de hand.
 2. Selecteer het kenteken en hoelang je de auto wilt schorsen.
 3. Vul de informatie in die gevraagd wordt. Betalen kan met iDEAL.
 4. Bij het RDW kentekenregister wordt het kenteken geschorst.
 5. Vervolgens ontvang je van de RDW een bevestigingsmail met de einddatum, bewaar deze goed.

RDW schorsing opheffen

De auto schorsing opheffen kan zowel online als bij een kentekenloket. Via de website kun je direct online de schorsing regelen op de website van de RDW. Klik op ‘Schorsing opheffen’, vul je DigiD en de gevraagde gegevens in. Je ontvangt een e-mail met de einddatum. Kies je ervoor om de schorsing op te heffen bij PostNL, vergeet niet de documenten mee te nemen.

Doe nu gratis een kenteken check!


FAQ
1. Hoe moet je online auto schorsen?
Kies voor ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Houdt hiervoor de DigiD gegevens bij de hand. Selecteer het kenteken en hoelang je de auto wilt schorsen. Vul de informatie in die gevraagd wordt. Betalen kan met iDEAL. Bij het RDW kentekenregister wordt het kenteken geschorst. Vervolgens ontvang je van de RDW een bevestigingsmail met de einddatum, bewaar deze goed.

2. Wat kost het schorsen van je auto?
Personenauto’s tot 15 jaar oud en bedrijfsauto’s tot 3.500 kg (tot 15 jaar oud) betaal je het normaal tarief. Voor de overige voertuigen betaal je het laag tarief. De verlenging van een schorsing valt onder de laag tarief.

3. Kan je auto schorsen bij een kentekenloket?
Ja, dat kan. Wil je de schorsing bij een kentekenloket of een postkantoor van PostNL doen? Vergeet dan niet de volgende documenten mee te nemen: geldig legitimatiebewijs, kentekencard, overschrijvingsbewijs en tenaamstellingscode.

Meer over auto schorsen vind je bij de RDW: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/schorsen/schorsing-aanvragen.

KentekenChecken24
Laatste berichten van KentekenChecken24 (alles zien)