Waarde auto

Om de waarde van je auto of de dagwaarde te bepalen moet je met een aantal punten rekening houden. De auto kan er aan de buitenkant mooi uit zien, maar wat is de conditie van de motor, de onderhoud of het interieur? Dit zijn allemaal punten die de prijs van je auto bepalen. Kijk wat je auto waard is bijvoorbeeld op Marktplaats.

Wat is mijn auto waard?

De prijs of de waarde van een auto is nooit hetzelfde. Stel je koopt een nieuwe auto bij de dealer en je rijdt er vervolgens mee weg. Wat gebeurt er met de waarde van de auto? Bij het verlaten van de showroom wordt de waarde direct minder. Doe voordat je een auto gaat kopen al een kenteken check. Zo weet je direct wat de specificaties zijn en of een kilometerstand logisch is. Op het internet worden veel auto’s aangeboden en daarom extra belangrijk om hiermee rekening te houden.

Afschrijvingskosten berekenen
Als je een auto koopt betaal je meer, dan wanneer een auto wordt verkocht. De voertuig wordt ouder en daarom minder waard. Dit noemen ze de afschrijvingskosten. De hoogte van de kosten worden door een aantal factoren bepaald zoals bouwjaar, aantal gereden kilometers, merk en/of model. En daarbij moet je rekening houden met de variabele kosten voor onderhoud en reparatie. Goed onderhoud helpt om de waarde van een auto te behouden. Een eenvoudige berekening ziet er als volgt uit:

– Aanschaf auto: € 35.000
– Gebruiksduur: 5 jaar
– Restwaarde: € 5.000

De aanschafwaarde minus de restwaarde is € 30.000. Dit getal wordt gedeeld door het aantal jaren = € 6.000 (afschrijvingskosten).

Waarde van een auto wordt bepaald door onder andere het merk, model, bouwjaar, kilometerstand enzovoort. Voordat je een auto gaat verkopen is het verstandig om te weten wat de gemiddelde autowaarde is. De eerste stap bij de beantwoording van deze vraag hoeveel is mijn auto waard begint vaak met een oriëntatie op het internet (bijvoorbeeld via Marktplaats). Op het internet vergelijk je makkelijk dezelfde type auto’s met elkaar. Als je ervoor kiest om je auto in te ruilen bij een garage kan het zijn dat je er minder voor krijgt dan waar je in eerste instantie aan dacht. De garage wil uiteindelijk winst maken op de auto bij het doorverkopen en meer marge overhouden.

Dagwaarde auto

De dagwaarde is een begrip wat vooral gebruikt wordt door de verzekering. De verzekering gebruikt de dagwaarde bij de uitkering van een bedrag als er schade is of wanneer de auto total loss is verklaard. De dagwaarde zegt het eigenlijk al, wat is mijn auto waard als ik het nu zou verkopen? De kenteken check zal niet exact een dagwaarde of prijs kunnen berekenen. De RDW check geeft informatie over de auto die vervolgens gebruikt kan worden bij het bepalen van de dagwaarde.

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde is de prijs die de garage of dealer voor de auto over heeft. Je kunt er vanuit gaan als je een auto gaat inruilen minder zult krijgen dan de marktwaarde op dat moment. De garage zal bij het inruilen de winst berekenen en een bod doen op je voertuig. De dagwaarde kan een standaard zijn om je inruilwaarde te berekenen.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van de auto is de nieuwprijs zoals die wordt aangeboden. De cataloguswaarde wordt als basis gebruikt om de bijtelling te berekenen wanneer je een lease auto gaat rijden. De RDW krijgt deze informatie van de importeur. De cataloguswaarde van de auto wordt op de volgende manier berekend:

  • (netto)catalogusprijs + de belasting toegevoegde waarde (BTW) + belasting van personenauto’s (BPM).

FAQ
Wat is mijn auto waard?
Als je een auto gaat verkopen is het handig om te weten wat deze waard is. Dit wordt in veel gevallen bepaald door het merk, conditie, vraag en aanbod van het voertuig.

Hoe wordt de dagwaarde bepaald?
Bij de dagwaarde wordt onder andere gekeken naar het bouwjaar, opties en kilometers van een voertuig.

KentekenChecken24
Laatste berichten van KentekenChecken24 (alles zien)