Kenteken overschrijven

Als je een auto hebt gekocht moet je het kenteken overschrijven op je naam. Vanaf 2014 is het oude kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Een auto overschrijven kan bij een PostNL balie, kantoor of bij een kentekenloket van de Stichting Kentekenloket.

Overschrijven van een auto

De leeftijd om een kenteken over te schrijven is minimaal achttien jaar. Van de verkoper heb je het (oude) kentekenbewijs deel 1B en deel 2 nodig. Of de kentekencard met de negencijferige tenaamstellingscode. Bij het overschrijven op het postkantoor ontvang je van de medewerker het eerste deel van de tenaamstellingscode. Deze bestaat uit 4 cijfers. De overige 5 cijfers met de kentekencard ontvang je per post van de RDW. Bewaar de tenaamstellingscode op een veilige plek apart van de kentekencard. Deze heb je nodig als je de auto gaat verkopen, schorsen of inruilen. Na het overschrijven van het kenteken krijg je een vrijwaringsbewijs. Hiermee wordt aangegeven dat de auto niet meer op de naam staat van de verkoper. Controleer met de kenteken check of de voertuig is overgeschreven.

Wat heb je nodig?
De volgende documenten heb je nodig bij het op naam zetten van een auto:

  • Identiteitsbewijs (rijbewijs of paspoort)
  • Tenaamstellingsbewijs
  • Overschrijvingsbewijs

Auto online overschrijven

Sinds 2015 kunnen particulieren zelf online een auto overschrijven. Bij het online overschrijven van een voertuig heb je een DigiD account nodig. Daarnaast de volgende documenten: kentekenbewijs (kentekencard), paspoort, Nederlandse identiteitskaart of een rijbewijs met chip. Verder een smartphone met een RDA lezer app (Google Play) of een kaartlezer.

Auto overschrijven op zondag

Kenteken overschrijven kan op werkdagen en in het weekend. Liever een auto overschrijven op zondag, omdat je het druk hebt of komt het beter uit? Geen probleem, je kunt de auto overschrijven bij de postkantoren die zondag geopend zijn. Zoek een postkantoor die op zondag open is met de locatiewijzer van PostNL. Ga langs bij de winkels van Bruna of bij de supermarkten waar dit mogelijk is.

FAQ
1. Waar kan je kenteken overschrijven?
Je kunt een kenteken overschrijven bij een kentekenloket en de winkels van Bruna, Primera en supermarkt Jumbo.

2. Welke documenten heb je nodig?
Identiteitsbewijs (rijbewijs of paspoort), tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs.

3. Wat kost online kenteken overschrijven?
De kosten om een auto over te schrijven zijn € 10,10. Een e-mail wordt verstuurd met daarin een link om de status van je aanvraag te controleren. Hierna volgt een tweede e-mail met daarin het bericht dat de auto is overgeschreven.

Meer over kenteken overschrijven vind je bij de RDW: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/kopen-en-verkopen/kenteken-overschrijven-op-naam-van-een-persoon.

KentekenChecken24
Laatste berichten van KentekenChecken24 (alles zien)