Vrijwaringsbewijs

Bij het verkopen van je auto of het brengen naar een sloopbedrijf is het belangrijk dat je de vrijwaring ontvangt. De koper krijgt een kentekenbewijs en als verkoper ontvang jij het vrijwaringsbewijs. Hiermee wordt aangegeven dat de auto niet meer op de naam staat van de verkoper. En daarmee ook niet verantwoordelijk is voor de verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting. Op het vrijwaringsbewijs staan de gegevens van het voertuig: het kenteken, merk, datum en tijd van de overschrijving en de transactiecode.

Hoe werkt auto vrijwaren?

Voor het vrijwaren van een auto heb je een aantal documenten nodig. Om het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar te zetten heb je het kentekencard en tenaamstellingscode nodig. Ga samen met de verkoper of koper naar een kentekenloket. Bij de balie ontvang je het vrijwaringsbewijs. Via de website van Mijn RDW kun je na de overschrijving controleren of de auto niet meer op je naam staat.

Vrijwaringsbewijs kwijt

Bewaar de vrijwaringsbewijs op een veilige plek. Ben je vrijwaringsbewijs per ongeluk kwijt geraakt, dan kun je via de website van de RDW een overzicht van auto’s die je tot negen jaar op je naam had staan vinden met DigiD.

Autoverzekering stopzetten
Als alles goed is gegaan staat het kenteken nu op de naam van de nieuwe eigenaar. Het enige wat je nog moet doen is de autoverzekering stopzetten. Neem hiervoor contact op met de verzekering of tussenpersoon. Via de RDW kun je met DigiD controleren of de auto nog op je naam staat. Met de kenteken check controleer je of de voertuig is overgeschreven.

Meer over de vrijwaringsbewijs vind je op: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/kopen-en-verkopen/vrijwaringsbewijs-kwijt

KentekenChecken24
Laatste berichten van KentekenChecken24 (alles zien)