Nationale Autopas Check

De RDW heeft de service van de Nationale Autopas overgenomen. Hiermee zijn erkende autobedrijven verplicht om de tellerstanden te registreren. Een positieve ontwikkeling, want de consument en de autobranche willen eerlijke auto’s kunnen (ver)kopen. Vanaf 2019 is het aanvragen van een tellerraport gratis. In 2018 was het aanvragen € 2,04.

Kilometerstand logisch? Doe een kenteken check!

NAP check tellerrapport

Op de website van de RDW kan een NAP check opgevraagd worden met je DigiD. Je kunt alleen een NAP tellerrapport ontvangen van voertuigen waar je eigenaar van bent. Na het opvragen ontvang je een e-mail met een link (40 dagen geldig) om de tellerrapport (.PDF) te downloaden.

Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht geworden om tellerstanden door te geven aan de RDW. Iedereen die een auto op zijn naam heeft staan kan bij de RDW een tellerrapport aanvragen. Hiermee geef je de koper vertrouwen en zekerheid over de tellerstand. Zo’n tellerrapport bevat gegevens die geregistreerd staan bij de Rijksdienst voor Wegverkeer. De aanvraag bevat: het kenteken, merk, model, uitvoering, bouwjaar en een lijst met registreerde tellerstanden + datum. De tellerrapport geeft daarnaast ook informatie over het milieulabel, eerste toelating, kentekenhouders en de APK-geschiedenis.

Import auto’s
Steeds meer mensen importeren auto’s uit het buitenland, denk aan Duitsland. Met name omdat het een besparing kan opleveren voor je portemonnee. In Duitsland hebben ze geen NAP check. Hierdoor kan de RDW geen oordeel geven over de kilometerstand. Wat kan je zelf doen? Check altijd de papieren die bij het voertuig horen en controleer het onderhoudsboekje.

  • Ga naar: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/tellerstanden/tellerrapport-aanvragen

FAQ
1. Wat betekent de afkorting NAP?
De afkorting betekent: Nationale Autopas.

2. Wat is een NAP check?
De check geeft aan of de kilometerstand logisch of onlogisch is.

KentekenChecken24
Laatste berichten van KentekenChecken24 (alles zien)