Waarde auto

Om de waarde van je auto te bepalen moet je met een aantal punten rekening houden. Je auto kan er aan de buitenkant er mooi uit zien, maar wat is de status van de motor, de onderhoud of het interieur? Dit zijn allemaal punten die de prijs van je auto bepalen. Kijk wat je auto waard is bijvoorbeeld op Marktplaats.

Wat is mijn auto waard?

Wat is mijn auto waard?De prijs of de waarde van een auto is nooit hetzelfde. Stel je koopt een nieuwe auto bij de dealer en je rijdt er vervolgens mee weg. Wat gebeurt er met de waarde van de auto? Bij het verlaten van de showroom wordt de waarde direct minder. Doe voordat je een auto gaat kopen al een kenteken check. Zo weet je direct wat de specificaties zijn en of een kilometerstand logisch is. Op het internet worden veel auto’s aangeboden en daarom extra belangrijk om hiermee rekening te houden.

Hoeveel is mijn auto waard? Doe nu gratis de kenteken check!Afschrijvingskosten berekenen
Als je een auto koopt betaal je meer, dan wanneer een auto wordt verkocht. De voertuig wordt ouder en daarom minder waard. Dit noemen ze de afschrijvingskosten. De hoogte van de kosten worden door een aantal factoren bepaald zoals bouwjaar, aantal gereden kilometers, merk en/of model. En daarbij moet je rekening houden met de variabele kosten voor onderhoud en reparatie. Goed onderhoud helpt om de waarde van een auto te behouden. Een eenvoudige berekening ziet er als volgt uit:

– Aanschaf auto: € 35.000
– Gebruiksduur: 5 jaar
– Restwaarde: € 5.000

De aanschafwaarde minus de restwaarde is € 30.000. Dit getal wordt gedeeld door het aantal jaren = € 6.000 (afschrijvingskosten).

De waarde van tweedehands auto’s wordt voor een deel door de markt bepaald. En natuurlijk ook op basis van het merk, model, bouwjaar, kilometerstand enzovoort. Voordat je een auto gaat verkopen is het verstandig om te weten wat de gemiddelde autowaarde is. De eerste stap bij de beantwoording van de vraag ‘hoeveel is mijn auto waard’ begint vaak met een oriëntatie op het internet (bijvoorbeeld via Marktplaats). Op het internet vergelijk je makkelijk dezelfde type auto’s met elkaar. Als je ervoor kiest om je auto in te ruilen bij een garage kan het zijn dat je minder krijgt dan wanneer je het aan een particulier verkoopt. De garage wil uiteindelijk winst maken op de auto bij het doorverkopen en meer marge overhouden.

Dagwaarde auto

De dagwaarde is een begrip wat vooral gebruikt wordt door de verzekering. De verzekering gebruikt de dagwaarde bij de uitkering van een bedrag als er schade is of wanneer de auto total loss is verklaard. De dagwaarde zegt het eigenlijk al, wat is mijn auto waard als ik het nu zou verkopen? Bij de berekening van de dagwaarde hebben enkele factoren invloed zoals: merk, model, kilometers en de leeftijd. Deze punten zijn slechts een indicatie. De kenteken check zal niet exact een dagwaarde of prijs kunnen berekenen. De RDW check geeft informatie over de auto die vervolgens gebruikt kan worden bij het bepalen van de dagwaarde.

Inruilwaarde auto

De inruilwaarde is de prijs die de garage of dealer voor de auto over heeft. Je kunt er vanuit gaan als je een auto gaat inruilen minder zult krijgen dan de marktwaarde op dat moment. De garage zal bij het inruilen de winst berekenen en een bod doen op je voertuig. De dagwaarde kan een standaard zijn om je inruilwaarde te berekenen. Vaak is het verstandiger om je auto zelf te verkopen. Zelf je auto verkopen hoeft niet moeilijk te zijn.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van de auto is de nieuwprijs zoals die wordt aangeboden. De cataloguswaarde wordt als basis gebruikt om de bijtelling te berekenen wanneer je een lease auto gaat rijden. De RDW krijgt deze informatie van de importeur. De auto cataloguswaarde wordt op de volgende manier berekend: (netto)catalogusprijs + de belasting toegevoegde waarde (BTW) + belasting van personenauto’s (BPM).

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

Door: KentekenChecken24.nl